Guarová a xantánová guma v BerryEn

 
 
 
 

Nosič xanthan a guar

Guma guar alebo guarová guma (E412) je polysacharid s veľkou viskozitou vyrábaný z guarových bôbov,  semien rastliny Cyampsis tetragonoloba podobných  fazuliam. Ide o rastlinu čeľade bôbovitých je to strukovina, ktorá sa pestuje hlavne v strednej Ázii, ako India  a Pakistán. Potrebuje teplo, je to jednoročná, suchovzdorná, pôdu zlepšujúca plodina. Ide o polysacharid dobre rozpustný vo vode, patrí k tzv. rozpustným vlákninám. Vo vode tvorí silne viskózny roztok aj bez zahrievania, preto našiel využitie ako zahusťovadlo a stabilizátor v potravinách, taktiež vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Guarová guma patrí k rozpustným vlákninám. Vlákniny sú látky, ktoré prechádzajú tráviacim traktom v nezmenej podobe. Ajkeď sa nevstrebávajú, ani ďalej nemenia, významne ovplyvňujú zdravotný stav človeka.

Guarová múka ako diétna vláknina podporuje pravidelnú činnosť tráviaceho traktu a stimuluje pohyb odpadových látok a toxínov z tela von, čím taktiež  zamedzuje nežiadúcim baktériám, aby sa zdržovali naďalej v tele. Toxické látky je taktiež schopná aj absorbovať. Japonské štúdie dokonca popisujú pozitívny vplyv na vstrebávanie vápniku z potravy.

Guarová guma spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a obmedzuje vstrebávanie cukrov z potravy, čím zvyšuje aj pocit sýtosti. Ďálej bráni vstrebávaniu cholesterolu a tukov z čreva. Stáva sa tak vhodným liečebným doplnkom v boji proti obezite, cukrovke a zvýšenej hladine cholesterolu.

Hyperlipidémia
Guarová guma bola zaradená do klinických testov na pozitívny efekt voči hladine cholestreolu. Účinok na hladinu cholesterolu v krvi sa dá vysvetliť  aj zvýšeným „vychytávaním“ žlčových kyselín guarovou gumou v čreve. Nedostatok žlčových kyselín vyvolá potrebu jej zvýšenej tvorby. Dôsledkom je spotrebovanie prebytočného cholesterolu a tým aj zníženie jeho hladiny v krvi.

 

Diabetes mellitus

Guarová guma ovplyvňuje hladinu glukózy a inzulínu u zdravého človeka a ľudí s diabetes mellitus typu II. Funguje to systémom oslabovania a znižovania koncentrácie inzulínu v periférnom krvnom riečišti, čím sa zvyšuje hepatálna extrakcia inzulínu.

 

Peristaltika

Preparáty obsahujúce guarovú gumu upravujú peristaltiku trávenia a stolicu. Môže spomaliť čas vyprázdňovania alebo peristaltiky.  Použitie orálneho rehydratačného roztoku guarovej gumy môže evidentne znížiť trvanie hnačky u detí. Enzymaticky upravené preparáty guarovej gumy predlžujú GI peristaltiku, ale zvyšujú exkréciu nitrogénov. Toto je dosiahnuté bez zmeny na absorpcii živín.

 

Strata hmotnosti

Guarová guma ovplyvňuje pocit plnosti a sýtosti. Jej úloha v znižovaní hmotnosti nie je úplne potvrdený ani vylúčený.

 

Krvný tlak

Guarová guma má viacero efektov na tlak krvi. Jedna štúdia potvrdzuje jej efekt na zníženie systolického tlaku. Iná štúdia ukazuje jej vplyv na celkové zníženie tlaku u obéznych mužov.

 

Intrahepatálna cholestáza a pruritus počas tehotenstva.
V dvojitej slepej štúdii guarová guma umenšila a predišla zhoršeniu pruritu (svrbenie) u 96 tehotných žien s intrahepatálnou cholestázou. Tento výsledok sa dosiahol nezmenenou koncentráciou žlčovej kyseliny voči testovanýcm ženám s placebom, u ktorých sa koncentrácia naďalej zvyšovala. Autori štúdie uvádzajú guarovú gumu ako potenciálny liek v liečbe cholestázy.

Vzájomné interakcie liekov s guarovou gumou

Guarová  guma môže mať vplyv na absorpciu spoluužívaných liekov. Spomaľuje absorpciu  digoxínu, acetaminophenonu a bumetanidinu. Znižuje absorpciu metforminu, penicillin V a niektoré formule glyburidu. Neovplyvňuje bezafibrate, glipizide a glyburide.

 

Xanthan alebo xanthanová guma (E415)  je polysacharid vysokou molekulovou hmotnosťou, ktorý sa vyrába pomocou fermentácie polysacharidov s kultúrou baktérie Xanthomonas campestris. Produkt sa používa do jogurtov a syrov ako prídavná látka do potravín.